22. toukokuuta 2018

Raskausajan painonnousu ahdistaa

Raskausaikana painon kuuluukin nousta ja se on yksilöllistä, miten paljon se nousee. Itse kuulun siihen ryhmään, jolle tuntuu raskauskiloja kertyvän, vaikka kuinka harrastaisin liikuntaa ja katsoisin mitä syön. Tai voisin pahoin, silti sitä painoa vaan jostain tulee. En ole tässäkään raskaudessa laihduttanut tai yrittänyt syödä superterveellisesti, mutta en ole syönyt sen enempää herkkuja kuin söisin, jos en olisi raskaana. Pahan, yli raskauden puolivälin kestäneen pahoinvoinnin vuoksi oli välillä vaikea keksiä, mitä syö. Ja toisinaan pizza oli useamman kerrran viikossa se ainoa asia, mitä edes saatoin kuvitella syöväni. Kun taas salaattiin päin en voinut vilkaistakaan. Ensimmäisessä raskaudessani en myöskään harrastanut liikuntaa, muutamia iltakävelyitä lukuunottamatta. Olin niin kipeä ja RASKAANA. Tällä kertaa olen pystynyt edelleen urheilemaan muutaman kerran viikossa, kun edellisessä raskaudessani jäin näillä viikoilla 3 kuukauden mittaiselle sairauslomalle.

Ensimmäisessä raskaudessani keräsin painoa kaikkiaan 19 kiloa. Se ahdisti. Tässä raskaudessa pelkään tuota tai jopa korkeampaa lukemaa.  Tuosta 19 kilosta 11 kg jäi synnytyslaitokselle, mutta loput 8 kiloa olikin sitten vaikeampi pudottaa ja siihen meni aikaa yli vuosi. Ja siltikin jäi pari ylimääräistä kiloa kroppaan pyörimään. Nyt tässä toisessa raskaudessa raskausviikkoon 28 mennessä olen kerännyt neuvolan vaa´an mukaan 12 kiloa ja kotivaa´an mukaan 10. Apua! En halua enää yhtään lisäkiloa!  Vaikka tiedän, että pakosti niitä loppua kohden tulee kun vauva kasvaa.
Faktahan on se, että ihan kaikki tuosta raskausaikana kertyvästä painosta ei ole pelkkää turhaa massaa. Raskausaikana äidin verimäärä kasvaa, lapsivesi painaa, istukka painaa, itse vauva kerää tietysti myös itselleen painoa, äidin elimistö kerää rasvaa tulevaa imetystä varten ja äidin kehoon kertyy myös ihan vain puhdasta turvottavaa nestettä. Raskausajan painonnousulle on siis olemassa ihan järkeviä selityksiä ja raskausajan painonnousu kertoo siitä, että raskaus myös etenee normaalisti. Normaali painonnousu raskausaikana onkin yleensä jotain 10-20 kilon välillä.

Tämä on vaikea asia käsitellä ja hyväksyä. Olen koko elämäni tarkkaillut painoani ja jojoillut sen kanssa, niin tuntuu vaikealta hyväksyä, että yhtäkkiä lihoo, osittain omista tekemisistä riippumatta alle vuodessa lähes 20 kiloa. Se ahdistaa todella paljon. Ja vaikka tiedän, että osa painosta tippuu synnytyksen jälkeen itsestään, silti pelkään, että jostain syystä kohdallani niin ei käykään, vaan kilot jäävät kroppaani jumittamaan. IKUISIKSI AJOIKSI!

Ja se myyttinen imetys. Monesti sanotaan, että imetyksen avulla raskauskilot putoavat huomaamatta. Noh, minun kroppani tykkää pitää kiinni kaikesta ylimääräisestä, mitä on itselleen haalinut, joten omalla kohdallani imetys ei auttanut ainakaan viime kerralla juurikaan painonpudotuksessa. Ja tuon viime kerran perusteella en jaksa uskoa sen painoapudottavaan voimaan tälläkään kertaa.

Olen yrittänyt käsitellä tätä asiaa mielessäni rennosti ja stressaamatta. Yritän tehdä syömisissäni niin paljon järkeviä valintoja, kuin pystyn, mutta suuresti nipottamatta. Haluan ajatella vauvan parasta ja olla mahdollisimman hyvä koti hänelle <3

Mites muilla, millaisia kokemuksia raskausajan painonnoususta?


Terkuin,
Doris


9 kommenttia:

 1. Täällä on hieman alettu painonnousun kanssa tuskailemaan. Ruokavalio on tasapainoinen ja herkkuja yms. on syöty kohtuudella. Silti painoa on tullut. Olen yrittänyt sanoa, että siitä ei kannata hirveästi stressata, mutta kyllä vaimoni tuskaillut painonnousun kanssa. Rv 29+5 on menossa, joten matkaa on vielä. Liika stressi ei ainakaan paranna asiaa, joten yritetään mennä rennolla mielellä jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ettei ainakaan stressaaminen tässä asiassa auta! Paljon tsemppiä teille loppuodotukseen <3

   Poista
 2. Niiin samoja ajatuksia itsellä! Mulla nousi tokassa raskaudessa 25kg, ja ahdisti kyllä suuresti. Nyt onneksi jo suurin osa sulanut. Tsemppiä sinne! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, ku muillakin samoja ahdistus-kokemuksia <3 täälläkin odotellaan syksyä, että pääsee sulattelemaan nämä pois :) Tsemppiä sinne viimeisten kilojen nitistykseen!

   Poista
 3. Kolme vuoden mittaista imetystä takana ja joka kerralla otin painoa LISÄÄ kymmenen kiloa. Vaikka söin mielestäni ihan normaalisti. Ja sitten toiset huokailevat, kun on pakko syödä kaksin käsin koko ajan ettei kuihdu ihan kokonaan. :D Äärimmäisen lohdullista kuulla, että muitakin on, joilla kroppa ei imetyksen takia todellakaan kutistu itsestään. ;)

  Mutta sekin aika tulee, kun imetys päättyy ja saa pikkuhiljaa taas palata ihan vaan omaksi itsekseen. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin tuntuu, että imetysaikana painoa tuli lisää! Mutta pudonnut se ei ainakaan, todella epäreilua, kun monet tosiaan laihtuvat imetyksen vuoksi jopa hoikemmaksi kun olivat ennen raskautta :O

   Poista
 4. Itsellä ei ole tähän mennessä vielä paino sitten noussut kuin ehkä reilun kilon ja nyt on kolmas raskaus. viikkoja on tällä hetkellä 24+4, muutama viikko sitten oli neuvola ja ensi viikolla äitipoli käynti radin takia, syömisiä en ole juuri muuttanut paitsi että karkit yms. on jääneet lähes pois kun ei vaan tee makeaa mieli :) ensi viikolla sitten näkee jälleen onko paino noussut, kotona en ole edes vaakaan päin vilkassu :D mutta muuten sitten noi kilot pysyykin tiukassa eikä meinaa lähteä millään pois :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä niin hauskaa, miten kaikilla menee nämä painonnousuasiat niin yksilöllisesti raskauden aikana :)

   Poista
 5. Yksilöllistähän toi painon nousu on :) tänään juuri kävin äitipolilla ja kappas paino oli vähän jopa pudonnut :D tää helle kyllä vaikuttaa sen verran ettei oikein ruoka maistu, koska olo on tukala muutenkin ��

  VastaaPoista