26. huhtikuuta 2018

Tee itse maistuvat vappumunkit
Maidottomat vappumunkit


20-25 kpl


5dl kauramaitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemumma
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja
75g leivontamargariinia

Paistamiseen rypsiöljyä ja pinnalle sokeria


Liota hiiva lämpöiseen kauramaitoon. Sekoita suola, sokeri, kardemumma ja muna kauramaidon joukkoon. Lisää jauhot vähitellen ja alusta loput jauhoista taikinaan käsin. Lisää sulatettu, jäähtynyt leivontamargariini alustuksen loppupuolella. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullia vielä hetki liinan alla.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta pienellä palalla munkkitaikinaa. Palan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. 

Ota pikkupulla käteen ja tee siihen keskelle reikä sormella. Venytä reikää pyörittämällä pikkupullaa kahden sormen avulla, että saat aikaan munkkirinkulan. Laita rinkula varovasti kuumaan rasvaan paistumaan. Tarkkaile paistoväriä ja käännä rinkula vielä puolivälissä paistoa toisin päin paistumaan haarukan avulla. Kun munkki on kauniin ruskea, nosta se reikäkauhalla pois kuumasta rasvasta talouspaperin päälle. Ja siitä lähes välittömästi lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkki sokerissa ja laita se puhtaalle lautaselle odottamaan lisää valmistuvia munkkeja :)HUOM! Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo ettei vesipisaroita joudu kuuman rasvan sekaan! Varaa kattilalle kansi viereen jos rasva syttyy palamaan, niin saat tukahdutettua palon nopeasti. 
Hauskaa vappua,
Doris


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti