27. heinäkuuta 2017

Kuuleeko TYKS:n päivystys, taapero sai maitoa!

Taaperolle kotona tehtävä maitoallergian tämänhetkistä tasoa mittaava maitoaltistus otti heti takapakkia! Uunissa ollutta ruokaa, jossa oli vähän juustoraastetta seassa, testattiin kahtena päivänä onnistuneesti ilman oireita. Mutta sitten seuraavaan kokeiltavaan ruokaan laitoin uunivuoalliseen yhden ruokalusikallisen maitorahkaa.
Taapero ehti syödä ruokaa kokonaiset 4 lusikallista kun posket alkoivat punottaa, niihin nousi vaaleita laikkuja ja punoitus levisi nopeasti vasemman silmän ympäri sekä kaulaan alueelle. Soitin välittömästi TYKS:n lasten allergiapolille, joka tietenkin on koko heinäkuun kiinni. Seuraavaksi soitin TYKS:n päivystykseen, jossa onneksi vastattiin puheluuni nopeasti. Samalla puhelin täristen korvalla seurasin taaperon kasvoja ja hengitystä. Toivoin, että hengitys pysyisi normaalina, kieli ja kasvot eivät turpoaisi ja reaktio jäisi vain pelkkiin iho-oireisiin.  Puhelimen toisessa päässä päivystyshenkilö konsultoi lääkäriä.

Kotona meillä oli vuosi sitten määrättyä Atarax-siirappia lapsen allergisiin oireisiin. Aikaisemmin lääkkeelle ei ole ollut käyttöä, mutta nyt sain sitä menemään noin 2 milliä ensiapuna, loput taapero sylki pitkin lattioita. Onneksi tuo parin millin annos auttoi sen verran, että laikut kasvoilta alkoivat pikkuhiljaa hävitä. Lääkkeen vaikutusta piti seurata puolisen tuntia, jos oireet palaisivat tai pahenisivat, olisi soitettava ambulanssi hakemaan. Säikäytti pahemman kerran!

Nyt odottelemme noin viikon ja palaamme alkuperäiseen kokeiluumme uuniruoassa olleella juustoraasteella. Ja toki odotamme myös lasten allergiapolilaisia takaisin kesälomalta, että pääsemme keskustelemaan heidän kanssaa, kuinka toimimme jatkossa. Ärsyttävä takapakki, pettymys ja turhautuminen. Mutta uskallanpa veikata, että näitä reaktioita on jatkossa vielä monta edessä, vaikka tottakai toivoisin, että tämä maitoallergia menisi pian ohi, eikä jäisi pysyväksi tilaksi.

Lue lisää meidän maitoallergiasta:

Maitoallergisen taaperon ensimmäinen maitokokeilu
Vauvan oireilu johtui maitoallergiasta

6 kommenttia:

 1. Mulla on tääl 5,5v maitoproteiini allerginen edelleen. Nyt sietää silloin tällöin kermakakkua. Muuta maitoa turha edes yrittää. Virolaiset rahkakakut ja juustokakuista ei tuu oireita. Mä oon sitä mieltä et suomalaiselle maidolle tehdään käsittelyssä jotain mitä muissa maissa ei tehdä. Toivottavasti teillä menisi pian ohi mut jos noin pahat oireet ni jotenkin omalla kokekemuksella mitä isommat oireet ni sitä kauemmin se kestää. Meil 2mp allergista toinen 3.5v sietää jo ruuassa ja jätskissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun on kohtalotovereita vaikka ikävä vaiva tämä onkin, eikä toivoisi kenellekään! Olen kanssa samaa mieltä tosta, että suomalainen maito on ehkä vähän kyseenalaista, sillä se aiheuttaa niin monille oireita tavalla tai toisella...todella monessa muussa maassa ei tunneta maitoallergiaa tai laktoosi-intoleranssia juuri lainkaan. Jos olisi vaikka sitruuna-allergia nii siinä pääsis helpolla, mutta kun tosiaan tuota maitoproteiinia on lisätty ihan joka paikkaan, että jos on todella allerginen niin saa olla todella tarkkana, jos haluaa välttyä oireilta :(

   Poista
 2. Jos noin pienestä oireilee noin suuresti, niin saanko kysyä miksi kokeilette jo pian uudestaan lisää jotain maitotuotetta? :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä :) Koska nykyään allergiapolitiikka on sellainen, että mitään ruoka-aineita ei aleta vältellä vaikka oireita tulisi ( ellei nyt ihan hengenvaarallisia oireita tule) vaan niille yritetään siedättää jo mahdollisimman pienestä pitäen. Me ollaan tosiaan nyt yli vuosi oltu TYKS:n lasten allergiapolin asiakkaita ja sieltä aina annetaan ohjeet, miten toimitaan jatkossa :) Ja koska uunissa olleesta juustoraasteesta ei tullut mitään oireita, toisin kuin uunissa olleesta maitorahkasta, niin sillä perusteella se edellinen kokeilussa ollut tuote sopi, joten sitä voi sitten kokeilla uudelleen :)

   Poista