29. toukokuuta 2017

Pihalla tapahtuu: tuija-aita!

Meillä on tontin molemmin puolin naapurit. Tontin takaosassa on koivikkoa, johon toivottavasti ei koskaan rakenneta mitään. Toisten naapurien kanssa oltiin jo viime vuodesta saakka keskusteltu raja-aidan istutuksesta. Vihdoin löytyi sopiva rako aikatauluissa ja kelit suosivat, niin pääsimme toteuttamaan suunnitelmat raja-aidasta.
Oltiin vähän kahden vaiheilla, mitä kasvia aidaksi laitettaisiin. Vaihtoehtoina olivat kartiotuija ja isotuomipihjala. Vastustin jälkimmäistä viimeiseen asti, sillä halusin ikivihreän, tyylikkään aidan ilman pelkoa haravointia tuottavista lehdistä. Naapurin rouva haaveili tyyliikkäästä, nopeasti kasvavasta ja siistiksi leikattavasta aidasta. Minun onnekseni naapurit innostuivat lopulta myös tuija-aidasta ja hylkäsimme ajatuksen isotuomipihlajasta. Ai mitä mieltä miehet olivat? Luulen, ettei heillä ollut tähän asiaan juuri sananvaltaa ;)

Oja tuijille kaivettiin valmiiksi jo edellisenä kesänä kaivurin toimesta muiden maahommien yhteydessä ja täytettiin mullalla. Tämä oli kätevää, sillä nyt kuoppien kaivaminen taimia varten oli huomattavasti nopeampaa, kuin tilanteessa, jossa lapiolla olisi pitänyt ensin kaivaa kuopat savimaahan, joihin pitäisi lisätä vielä multa käsipelillä jälkeen päin. Miehet kaivoivat kuopat ja me naiset vastasimme istutuksesta ja aidan visuaalisesta ilmeestä. Puutarhamyymälän neuvo oli, että näin keväällä tuijien istuttaminen kannattaa tehdä vasta sitten, kun on varmaa, että yöpakkaset ovat ohitse.

Hankimme 100 kartiotuijan tainta, jotka istutimme puolen metrin välein. Täytyy kyllä todeta, että taimissa on eroja! Monissä puutarhamyymälöissä nuo meidän hankkimamme 80-100cm mittaiset Brabant-tuijan taimet olivat varsin surkea näköisiä, laihoja, vähän ruskettuineitakin puikuloita. Yhdestä liikkeestä kuitenkin löytyi kauniita, hieman hintavampia taimia. Mutta kyllä niistä mielellään maksoi hieman enemmän, sen verran parempilaatuisia ne useisiin verrokkeihin nähden olivat. Halvalla ei todellakaan aina saa hyvää ja joskus hinnoittelu on ihan perusteltua.
Aikaa istutukseen meni neljältä aikuiselta n.5 tuntia. Tuon kokoiset, 80-100 cm korkuiset tuijat painavat kostean multapaakun kanssa n. 10 kiloa kappale, joten se kannattaa ottaa huomioon istutuksessa ja taimien haussa. Me saatiin isolla peräkärryllä kulkemaan puolet taimista kerralla, joten kaksi reissua jouduttiin muutaman kilometrin päässä olevaan taimimyymälään tekemään, että saatiin taimet aitaa varten kotipihalle. Miesväki haki taimet jo paria päivää ennen varsinaista istutuspäivää. Vaikka oli aurinkoisia, kuumia päiviä, tuijat säilyivät silti hyvinä maassa maaten pari vuorokautta, sillä pidimme huolta, että multapaakut pysyivät koko sen ajan kosteina.

Tuijat ovat olleet aitamuodostelmassa nyt viikon ja niitä on kasteltu iltaisin puutarhaletkulla, yhtä päivää lukuunottamatta. Hyvältä ainakin vielä näyttää ja jokainen taimi on vihreän vehreä :) Ensi viikolla tuija-aita viimeistellään vielä mustalla kuorikatteella.
Terkuin,
Doris

4 kommenttia:

 1. Näyttää Freesiltä! Meidän pihassa on jotain neljämetrisiä puolikuolleita Tuija-vanhuksia, juuri luin että kahvinporot auttaisi niitä vähän vehreytymään. Jospa joku päivä tässä jaksiaisi.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, noi taimet oli kyllä ihan superhyviä. Täytyypä pitää mielessä kahvinporo-vinkki jos noi tosta meinaa kans alkaa kellastua :)

   Poista
 2. Upealta näyttää! :) Meidän pihalla ei ole tuija-aitaa, mutta muutama yksittäinen löytyy. Ne ovat kauniita, kivan vihreitä myös syksy/talviaikaan, kunhan muistaa muutamana ensimmäisenä keväänä peittää ne polttavalta kevätauringolta. Muutama taimi on ok uusia, mutta jos joutuu mainitsemasi 100 kpl uusimaan, onkin homma jo vähän isompi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tosiaan,täytyy pitää hyvää huolta noista kaunokaisista ettei jouduta kaikkia uusimaan lähiaikoina :) Tosiaan jos 100 joutus laittaa uusiksi nii olis ison homman lisäksi aikamoinen lasku myös tulossa :D

   Poista