3. huhtikuuta 2017

Teletapit lapsenvahtina

Taas yksi asia, josta äitinä saa potea aina huonoa omatuntoa. Lapsen ruutuaika. En haluaisi, että lapsi olisi kiinnostunut televisiosta tai tietokoneen näytöstä, mutta niin se nyt vain näyttää olevan, että ne kiinnostavat. Ei siinä välttämättä mitään pahaa sinänsä ole, sillä maailma on muuttunut ja digitalisaatio on tullut lähemmäksi myös lasten elämää. Ja jos tabletit, läppärit, älypuhelimet ja televisio ovat osa muun perheen arkea, on pienintä perheenjäsentä vaikea pitää niistä erossa, jos hän näkee, että muutkin käyttävät laitteita. Mitä isommat ensin, sitä pienemmät perässä!

Lähes joka päivä meillä pyörii hetkellisesti Teletapit, Daniel Tiikeri tai Pikku Kakkonen. Pikku Kakkoselle ei suotta myönnetty vuoden 2016-parisuhdeteko tunnustusta. Tunnustusta perusteltiin sillä, että Pikku Kakkonen auttaa ruuhkavuosien keskellä olevia vanhempia ja antaa heille hetken hengähdystauon. Ehkä myös kaivattua parisuhdeaikaa. Meillä lastenohjelmat pyörivät juuri silloin, kun täytyy saada jotakin tehtyä: tiskattua, tyhjennettyä astianpesukone tai laitettava ruokaa.
Taapero, joka ehtii joka paikkaan ja vaihtaa kiinnostuksen kohdettaan koko ajan, pysyy maksimissaan kymmenen minuuttia lastenohjelmien ääressä. Siinä ajassa ehtii itse tekemään jo paljon kotitöitä, kun on oppinut tehokkaaksi! Kuitenkin joka kerta kun katson lattialla istuvaa, ruutua tuijottavaa taaperoa tunnen pienoisen piston sydämessäni, mutta samalla taas huomaan välillä hymyileväni kun taapero innostuu hytkymään musiikin tahtiin. Hän on selvästi iloinen laulavista värikkäistä hahmoista edessään.

Olen tullut siihen tulokseen, että jos käytän Teletappeja hetkellisesti lapsenvahtina, ei lapsi siitä varmasti mene piloille. Kunhan lapsi tekee päivän aikana jotain muutakin, kun katsoo lastenohjelmia. Tottakai ohjelmien ainainen katselu passivoi lasta eikä jatkuva ruuduista tulevan sinisen valon tuijottelu voi tehdä pienille silmillekään hyvää. Aikuisenkin päätä alkaa särkeä ja silmät väsyvät, jos koko hereilläoloaika menee ruudun äärellä. Where have the Teletubbies gone? En tiedä, toivottavasti ei mihinkään, että saan joskus ripustaa pyykit kuivumaan rauhassa :D

Millainen linja muilla on lastenohjelmien katselun kanssa? Minkä ikäisen annat katsoa ja kuinka paljon?
Terkuin,
Doris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti