20. joulukuuta 2016

Anna väsyneille vanhemmille lahjaksi aikaa

Arjen pyörityksessä, vauva- ja ruuhkavuosien keskellä saattaa unohtaa kuka on. Samassa rytäkässä voi helposti unohtaa myös sen toisen. Sen ihmisen, joka toinen oli ennen kroonista väsymyskauttaan, ne piirteet joihin rakastui ja yhdessä olemisen perimmäisen tarkoituksen.

Kuten olen jo aiemmin todennut, oma aika ja mieheni kanssa kahdestaan vietetty aika, ovat meidän perheen jaksamisen kannalta tärkeitä asioita. Molemmilla on omia harrastuksia, joissa pääsee irtaantumaan kotioloista. Kahdestaan, pikkuherran ollessa mummin hyvässä hoidossa, käymme muutaman viikon välein syömässä, elokuvissa tai ihan vaan ruokakaupassa. Tietysti kaikki vanhemmat eivät välttämättä osaa kaivata kahdenkeskistä aikaa. Mutta luulen, että se tekisi hyvää monille pienten lasten vanhemmille. Olla hetki vain minä ja hän, eikä äiti ja isä.
Meidän kymmenkuinen pikkuherra ei ole ollut vielä yökylässä. En tiedä raaskisinko häntä vielä yökylään jättääkään, mutta olisihan se kieltämättä houkutteleva ajatus päästä vaikka yhdeksi yöksi kylpylään rentoutumaan, nauttimaan rauhallisesta illallisesta ja nukkumaan yksi yö ilman ainuttakaan herätystä.

Jokainen tietysti päättää itse, milloin oma lapsi on valmis jäämään yökylään. Tai edes hetkeksi päiväsaikaan hoitoon jollekin tutulle. Aluksi itsekin arkailin pikkuherran jättämistä isovanhempien hoiviin ja vilkuilin leffateatterissa puhelinta 10 minuutin välein. Aina uusi onnistunut hoitokerta antoi uskoa siihen, että lapsi kyllä pärjää hetken. Ja äitikin pärjää hetken.

Vanhempien yhteistä omaa aikaa voi tietysti rajoittaa se, jos tukiverkko ja isovanhemmat asuvat kaukana vauva-arkea pyörittävästä perheestä. Ystävilläkin on mahdollisesti omat perheet, arjen kiireet ja pahimmillaan luulo, että perhe-elämään siirtynyt pariskunta haluaa olla kotona perheen kesken rauhassa, eivätkä he kaipaa enää kutsuja illanviettoihin.

Mielestäni yksi ylivoimaisesti paras lahja uusien pussilakanoiden sijaan vauva-arjen keskellä oleville vanhemmille olisi lahjakortti, joka sisältää lastenhoitoa isovanhemman tai ystävän toimesta. Joko päiväsaikaan järjestetty muutaman tunnin pituinen kahdenkeskinen aika, joilloin olisi mahdollisuus käydä esimerkiksi rauhassa syömässä tai vuorokauden mittainen miniloma kylpylässä, omalla kesämökillä tai vaikka kotikaupungin hotellissa ilman lapsia. Lahjan antajan täytyy toki hieman tietää, minkä pituiseen eroon vanhemmat ja lapset olisivat valmiit tai ainakin antaa lahjakortille mahdollisimman pitkä voimassaoloaika, että ajatusta kahdenkeskisestä ajasta ehtii kypsytellä, jos siihen ei vielä ole valmis :)Mukavaa joulunodotusta,
Doris


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti